2012. október 2., kedd

Viktoriánus házak

Ezek a gyönyörű épületek Viktória királynő uralkodása idején épültek(1837-1901) A középosztály erősödő befolyása, és jóléte megmutatkozott otthonának stílusában is.







Jellemző a kiváló alapanyagok használata, az igényes megmunkálás, érték, és hagyománytisztelet, a célszerűség. A korszak első felében a világos színek használata a meghatározó (kivéve ebédlő és a könyvtár), aztán a második felében pedig a gazdag színvilág. A szobák hangulatának alakításában a tapéták és a festő sablonok is nagy szerepet játszottak





A Brit birodalom létrejöttével, a 19.században számos építész úgy döntött, hogy kivándorol a szigetországból., az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába, Új Zélandra,  ezért ez az építészeti stílus ezeken a területeken is elterjedt.









Nem csak az egyedülálló épületeknél hanem a zártsoru beépítéseknél is találkozhatunk viktoriánus vonásokkal. Minden épület ugyanakkora előkerttel és hátsókerttel rendelkezik. 
A Viktoriánus kori építészetben 3 irányzat alakult ki:
-Italiante(1870-es évek)
-Stick(1880-as évek)
-Queen Anne(1890-es évek)


San Francisco utcáin sorakozó "Paint Ladies" házsor:






London Hampstead negyed:


Berendezés jellegzetessége a klasszikus vonalvezetés, a Thomas Chippandale által tervezett bútorok, faragott hintaszékek. Szinte minden helyiségben található kandalló.





Órák mindenhol!
Toronyóra, falióra, kandalló óra....















Számos híresség vásárolt magának viktoriánus stílusú házat, köztük Sandra Bullock is.
Az épület New Orleansban található Koch-Mays House néven ismert.









Londontól nem messze Bradfield városkában, ebben a késő viktoriánus épületben nevelkedett Kate Middleton. A ház 1995.-ig volt a család tulajdona, jelenleg egy tanár házaspár lakik benne.









Woody Allen is a viktoriánus stílus híve:







Ha még több Viktoriánus házat szeretnétek nézegetni, az alábbi linken nagyon sok található alaprajzokkal, külső és belső fotókkal:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése